Een Ambachtelijk Begin

Hoe het ooit begon? Met pionieren en het zogeheten 'fingerspitzengevoel'. Handelen op instinct dus. Een instinct dat nu eenmaal in de genen van ons familiebedrijf zit dat inmiddels bijna 80 jaar bestaat. Dit is ons waarom.

 

Aan het begin van de twintigste eeuw ging ambacht over van vader op zoon. Zo werd Cor Beemsterboer, net als zijn vader, broodbakker. Maar hij zag een mogelijkheid en speelde erop in. Hij ging met het brood van deur tot deur. Hij creëerde een markt.

De Volgende Stap

De handelsgeest Cor Beemsterboer werd doorgegeven aan zijn kinderen. Toen zijn vierde zoon Jan Piet, geboren in 1922, in contact kwam met een veevoerhandelaar die vroeg of hij wist waar stro of krielaardappelen te koop waren, zag de toen pas zeventienjarige zijn kans. Een kans die hij besloot te grijpen. De eerste voorzichtige stap naar wat we nu kennen als JPB, was gezet.

In 1943 startte Jan Piet Beemsterboer, afgekort JPB, officieel zijn handelsonderneming in import en export van grove landbouwproducten, zoals aardappelen, uien, kool en peen. Een gewaagde stap midden in de oorlog, maar blijkbaar de juiste. Toen de vrede was teruggekeerd groeide het bedrijf in rap tempo.

De Uitbereiding

Ook Jan Piet gaf zijn handelsgenen door. In 1972 namen zoon Peter Beemsterboer en schoonzoon Bram Dekker het bedrijf over en bouwden het nog verder uit. Waar het bedrijf in de beginjaren voornamelijk handelde, kwamen hier steeds meer activiteiten bij. Vrieshuizen, droogloodsen, een koelhuis, deelname in een garagebedrijf, een sorteerbedrijf, en distributiecentra werden gebouwd en uitgebaat. Voor meer dan 30 jaar was de onderneming zwaar gediversifieerd.

Hernieuwde Focus

Jan Piet’s kleinzoon Jan Beemsterboer nam in 2005 de aandelen van de handelsmaatschappij over en keerde terug naar de basis. Handel en export. Wél met een uitgebreider assortiment. Hij besloot om het aanbod te vergroten en de focus te leggen op waar langdurige competitieve voordeel te behalen was door JPB’s positie.

 

Er ontstond een hernieuwde focus op de vier gebieden waar we strategisch mee konden concurreren. JPB begon zich te focussen op bevroren goederen zoals groenten, friet, kip en vis, op verse producten zoals knoflook, bulkgoederen zoals olie, rijst, bonen en zaden, consumentengoederen zoals onder andere pasta, mayonaise en mosterd.

Er ontstond een hernieuwde focus op de vier gebieden waar we strategisch mee konden concurreren. JPB begon zich te focussen op bevroren goederen zoals groenten, friet, kip en vis, op verse producten zoals knoflook, en bulkgoederen zoals olie, rijst, bonen en zaden, en consumentengoederen zoals onder anderen pasta, mayonaise, mosterd.

Groeien Naar Morgen

Niemand weet precies wat morgen brengt. Er zijn veel factoren en scenario’s waar we rekening mee moeten houden om ons succesvol de komende decennia in te loodsen. Maar wat er ook gebeurt, en hoe we ook moeten aanpassen, sommige dingen zullen nooit veranderen. Onze mensen, ons netwerk en onze merken zullen altijd onze hoogste prioriteit genieten, ongeacht omstandigheden. We zullen altijd diegenen bijstaan die hun organisatie op een goede en duurzame manier willen laten groeien.

Zij zullen altijd onze steun hebben omdat we geloven dat langetermijn samenwerkingen gebaseerd zijn op vertrouwen en loyaliteit. En we weten dat we het moeten blijven geven om het te blijven ontvangen. Gisteren, vandaag en morgen. Onze belofte is om altijd onze standaarden hoog te houden en doen wat kunnen om waarde toe te voegen.

Naar boven
Cookies

This website uses cookies to track your behavior and to improve your experience on the site.